tirsdag 26. juni 2012

Kokt makrell med agurksalat


Makrell høyrer sommaren til, då gjer det heller ikkje noko at den er kjempebilleg i ferskvaredisken. Makrell er ein feit fisketype som er full av omega, som seiast å vere sunt. Men ein må vere litt obs på at denne er mektig, så ein blir fort mett.

Til ein porsjon treng ei;
1 stor eller 2 små makrellar
1 1/2 l vatn
3/4 dl salt
7-8 svarte peparkorn
2 små laurbærblad

1/3 agurk
2 ss 7% eddik
1 ss sukker
1/2 dl vatn

2-3 kokte poteter
rømme

Lag agurksalaten først så den får stå å trekke, omlag 30 minutt. Rør ut sukker og eddik i ei glasskål og ha på vatn. Smak til, og juster med ev. meir sukker eller eddik til passe sur-søt. Ha i agurkskiver.

Makrellen er som regel ikkje reinska så det må ein gjere. Det gjer ein ved å skjere eit snitt frå tarmopningen og fram til hovudet. Del av hovudet bak finnane, og ta ut all innmaten. Vask fisken godt inni buken under rennande vatn slik at alt blodet og dei svarte hinnene blir vaska vekk. Del fisken i 3-4 serveringsstykker og kast sporden.

Kok opp vatnet med salt, peparkorn og laurbærblad (ein kan også ha i litt sitron, men då må ein bruke stålpanne/non-stick) til saltet er oppløyst. Ha fisken i og la trekke i 10 minutt (til fisken blir kvit, og skinnet byrjar å løysne).

Server markellen med agurksalat, rømme og kokte nypoteter.

Makrell går fint å steike også, men då lagar ein filetar (sjå video: http://www.youtube.com/watch?v=gqut_esVo7U (engelsk). Det kan vere lurt å vende dei i steikemjøl før ein brunar dei 2-3 minutt på kvar side. Fordelen med store makrellar er at det er lett å finne beina, men kjøtet kan vere litt grovt. Fordelen med små makrellar er at kjøtet er delikat, men det kan vere litt jobb med å fjerne beina. Likar ein ikkje makrell kan ein bruke laks eller aure.

Vel bekome!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar